Dr. Csányi Tamás plenáris előadása a magyar iskolai testnevelésről és diáksportról a Münsteri Egyetemen

2022.10.17-18-án rendezték meg a Münsteri Egyetem és a Willibald Gebhardt Intézet közös szervezésében

„A testnevelés és iskolasport európai konferenciája” elnevezésű eseményt, amelyen egyesületünk alelnöke, a TF Testnevelés-elméleti- és oktatásmódszertani tanszékének vezetője dr. Csányi Tamás meghívott, plenáris előadóként vett részt. Előadásában egyrészt a mindennapos testnevelés hazai szabályozása, megvalósulása és tapasztalatai, másrészt annak népegészségügyi hatásai kerültek a középpontba.

A 2014/15. tanév óta működő NETFIT, mint országosan egységes egészségközpontú fittségmérés eredményeit és elemzéseit felhasználva rámutatott a megnövekedett tanórák jótékony hatásaira. Emellett a közeljövőben megújuló hazai diáksport stratégiai céljairól és továbbfejlesztési irányairól is beszámolt a Magyar Diáksport Szövetség frissen megjelent kiadványa „A diáksport hazai dimenzióinak fejlesztése 2022-2023” alapján.

(A kiadvány ingyenesen letölthető innen: https://shop.mdsz.hu/shop/kiadvanyok/tesim/a-diaksport-hazai-dimenzioinak-fejlesztese-2022-2030-koncepcio/ )

Legfontosabb üzenete szerint önmagában a testnevelésórák számának a növelése is jelentős népegészségügyi tényező, ezért európaszerte érdemes törekedni az óraszámok emelésére. A konferencián olasz, finn, luxemburgi, német, holland és szlovén professzorok, egyetemi oktatók tárgyalták meg a testnevelés és iskolasport COVID-19 járványt követő „újraépítésének” kérdését. A kutatási eredmények összegzését és az irányelveket a konferencia egyik szervezője, a világszerte ismert Prof. Roland Naul ismertette

(a publikáció letölthető itt:https://www.cereps.eu/publications/downloads/).