Konferenciasorozat – Csongrád (összefoglaló)

„105 éves a gyógytestnevelés” Konferenciasorozat

2020-ban volt 105 éves a gyógytestnevelés!

A koronavírus-járvány miatt az évfordulót ebben az évben ünnepeli egy országos szakmai konferenciasorozattal a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) Gyógytestnevelés Tagozata. Ennek volt az első állomása Csongrád városában, 2021. szeptember 10-én. A konferencián a megye gyógytestnevelő tanárai mellett örömmel üdvözöltük a testnevelő tanár kollégákat is.

 

Az egész napos konferencia változatos programot nyújtott. Csányi Tamás előadásában betekintést nyerhettünk az iskolai testnevelés modern szakmódszertani trendjeibe.

Kőhegyi-Kis Ágnes az MDSZ által szervezett „Speciális lehetőségek a testnevelésben és a sportoktatásban ‒ fókuszban a differenciálás és adaptáció” című, a megyében nagy sikerrel zajló képzés tapasztalataiba avatott be minket.

Kiss Gabriella pszichológus érdekes előadásában hallhattunk a másság elfogadásáról, a pszichés tényezők oldását helyezve a középpontba a gyógytestnevelés órákon.

Süli-Rácz Katalin segítségével a kollégák megismerhették az „Inbody” testösszetételt elemző diagnosztikai eszközt, melyet bárki kipróbálhatott. Emellett mindenki megtudhatta egyéni edzéstervezésének javasolt szempontjait is.

A nap folyamán a résztvevők Kátai-Urbán Judit tolmácsolásában megismerhették a közös testnevelés-gyógytestnevelés órán felhasználható kéttanáros modell fontosságát és előnyeit. A módszer bevezetésével a gyógytestnevelésre sorolt tanulók osztálytársaikkal együtt vehetnek részt az órarendi testnevelés órákon, miközben megkapják az egészségi állapotuknak megfelelő gyógytestnevelés szempontú foglalkoztatást is.

A gyógytestnevelés órák változatossá tételére adott újabb lehetőséget Kovács Gábor „Sport Poha – Rak” című előadása és bemutatója, melyet a konferencián résztvevők gyakorlatban is kipróbálhattak (lásd mellékelt képeket).

Ezúton köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság, az MTTOE, a Csongrád Városi Önkormányzat és a Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tagintézményei, munkaközösségei, valamint Gergely Ildikó gyógytestnevelő tanár és kollégái segítségét a sok hasznos tapasztalatot adó, jó hangulatú csongrádi szakmai nap létrejöttéért!

Kövesdi Orsolya